Almanca Öğretmenimiz Derya ÜSTÜNDAĞ'ın danışmanlığını yaptığı "Unsere Kulturkiste" isimli eTwinning projesi öğrencilerimizin yoğun katılımıyla devam ediyor.
Okulumuzda Aralık ayında hazırlanmaya başlanan Unsere Kulturkiste isimli eTwinning projemiz, Almanca Öğretmeni Derya ÜSTÜNDAĞ rehberliğinde hem online hem de salgın kurallarına uyarak yüz yüze yapılan çalışmalarla yürütülmektedir. Proje üç farklı ülkeden 10 öğretmen ve 100 öğrenciden oluşmaktadır.
Projenin amacı, ülkemizde ve diğer ülkelerde Almanca öğrenen öğrencilerin, hedef dildeki kültürü tanımalarına, yabancı dil öğrenmeye olumlu tutum geliştirmelerine katkı sağlamaktır. Bu proje için öğrenciler, dört ana tema üzerinden çeşitli web 2 araçları kullanarak proje tabanlı araştırma yoluyla edindikleri bilgileri e Twinning projelerinde etkinliklerin yer aldığı platform olan TwinSpace'te paylaşıp diğer paydaşlarla etkileşim içinde olacaklardır.
Proje sonucunda öğrencilerin hedef kültürü öğrenmeleri, yabancı dil öğrenmeye olumlu tutum geliştirmeleri, başka kültürleri kendi kültürleriyle karşılaştırmaları ayrıca, TwinSpace, Blog sayfası, Etkileşimli harita, e Book çalışmaları yapmaları hedeflenmektedir.
Proje danışmanımız Derya ÜSTÜNDAĞ proje grubundaki öğrencilerin yabancı dilde, BT bilgisinde, güvenlik ve genel kültür bilgisinde kendilerini ciddi derecede geliştirdiklerini gözlemlediğini, öğrencilerin üstelik bunu eğlenerek yaptıklarını ifade etti. Ayrıca daha fazla öğrenciye ulaşmak istediklerini ve öğrencileri böyle projelerde görerek hem kendilerini hem de ülkemizin gelişimine katkıda bulunmalarını çok önemsediklerini dile getirdi.
Okulumuzun öğrencileri Behice A., Ferhat Ç., Viyan U., Abdussamed K., Rojin B., Sümeyye S., Havvanur G., Helin C.,Havin U., Hilal B., Sefanur C., Şilan E., Sıla B., Güneş A. proje faaliyetlerine tüm hızıyla devam ediyorlar. Özverili ve dikkatli çalışmalarından dolayı öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.
meb_iys_dosyalar/65/01/326258/dosyalar/2021_05/02182544_1.mp4
Cumhuriyet Anadolu Lisesi Unsere Kulturkiste / Konferansı
Güneş:
''Değerli Öğretmenlerim sevgili arkadaşlarım öncelikle hepiniz hoş geldiniz.
Bu buluşmamızın amacı, yürütmekte olduğumuz proje hakkında sizleri bilgilendirmektir. Bizler bu projede çalışırken bazı öğretmenlerimiz, arkadaşlarımız bu projenin ne olduğunu merak ediyorlardı. Bizler de projemizi tanıtmak adına sizlere projemiz hakkında bilgi vermek istedik.
Öncelikle yabancı dilin öneminden bahsetmek istiyorum size kısaca. Bilindiği üzere ülkemizde tüm liseler Anadolu lisesine dönüştürüldüğünde 2. Yabancı dil ağırlıklı olarak Almanca okutulmaya başlandı.
Ülkemizde de ağırlıklı olarak İngilizce ' den sonra Almanca okutulmakta liselerde. Gerek bilimsel gerekse ticari alanlarda yaygın olarak kullanılan Almanca dünyanın en çok konuşulan dillerinin arasında. İngilizce ile Almanca aynı dil ailesinden olduğu için benzerlikleri bulunmaktadır. Almanca öğrenirken de İngilizce den de yardım alma şansımız da oluyor.''
Gerçekten de yabancı dil öğrenmeli miyim? Neden ikinci yabancı dil ?
Sefanur:
''Yabancı dil öğrenmenin en önemli faydası şüphesiz, Türkçe konuşamayan hatırı sayılır sayıdaki insanla tanışabilme olasılığıdır. Yeni bir dil konuştuğumuz zaman dünyanın çok daha geniş bir alanına hitap edebiliriz.
Teknolojiyle birlikte dünya küçülüyor. Çalıştığınız şirket ya da sektör ne olursa olsun, herkes dünyaya açılıyor. Haliyle yabancı dil konuşan çalışanlara olan ilgi de artıyor. İngilizce başta olmak üzere, sektöre göre farklı dilleri bildiğiniz zaman mesleki becerilerinizle çok daha fazla yükselme şansınız var. Hatta böylece dünyanın farklı ülkelerindeki iş imkanlarını bile değerlendirebilirsiniz.
Dil öğrenmek, asla sadece dil öğrenmek değildir. Yeni bir dil öğrenmek kadar etkili beyin jimnastiği az bulunur. Yeni cümle yapılarını, yeni kelimelerini ve terminolojileri öğrenmek, üstelik bu bilgileri pratiğe dökmeye çalışmak beyin sağlığınız için birebir. Küçüklüğünde iki dili birlikte öğrenen çocukların beyninin farklı gelişmesi de bu yüzden. Ancak siz o yaşları çoktan geçtiyseniz de, hala dil öğrenmenin avantajlarından faydalanabilirsiniz
Bir kez yeni bir dil öğrendiğiniz zaman, belli dil edinme becerileri kazanırsınız. Yabancı dil konuşmayı öğrenmenin pozitif bilişsel etkileri sayesinde farklı dilbilimi yapılarını analiz etmeniz ilk sefere göre çok daha kolay olur. Üstelik birbirinden etkilenen dilleri öğrenmeye karar verdiğiniz zaman birbirine benzeyen kelimeleri çok daha kolay aklınızda tutabilirsiniz. Bizim İngilizce den sonra Almanca yı öğrenmemizde olduğu gibi.
Araştırmalar, birden fazla dil konuşabilenlerin diğerlerine göre çok daha yaratıcı olduğunu gösteriyor. Yabancı dil öğrendiğiniz zaman problem çözme ve daha mantıksal düşünme becerileri kazanırsınız. Bu da sizi daha yaratıcı biri yapmanın önkoşuludur. Artık bir noktaya ulaşan sayısız yolu çok daha kolay fark edebilirsiniz
Özetleyecek olursak; yeni bir dil öğrenmek, her gün kullandığımız dilin farklı şekillerde, farklı kurallar ve kelimelerle kullanılması anlamına gelir. Bu da sizi yeniliklere açık ve daha yaratıcı bir insan yapar. Kendinizi bir dille sınırlamayın. Sınırları zorlamak ve potansiyelinizi gerçekleştirmek için hemen yeni bir dil öğrenmeye başlayın.
Yabancı dil öğrenmek, günlük yaşantınıza bile etki ederek ciddi anlamda hayatınızı değiştirebilir. Atalarımız boşuna "bir dil bir insan iki dil iki insan" dememiş.
Bizler de Unsere Kulturkiste e Twinning projesine aralık ayında salgın döneminde olduğumuz için online etkinliklerimizle başladık. Haziran da bitecek projemiz.
Bu proje ülkemizde ve yurt dışında ikinci yabancı dil Almanca öğrenen öğrenciler ve bu dersi veren öğretmenler için oluşturulmuştur. Bu projede dil öğretiminin yanında öğrenilen bir dil ile bütünleşmiş bir yapı olan kültür hakkında da bilgi edinilmesi amaçlanmaktadır. Yabancı dil becerisinin geliştirilmesi, yabancı dil öğrenmeye güdülenmesi olumlu tutum geliştirilmesi ayrıca çeşitli web 2 araçlarının kullanımı internet güvenliği hakkında bilgi sahibi olmak da.''
Şilan:
''Orda hayatın saat sabah 06:00 da başladığını öğrendik, genel rutinleri olduğunu, spor da hayatlarının bir parçası olduğunu, dakik olduklarını öğrendik. Boş zamanlarını daha çok arkadaşlarıyla kahve ve pasta yemeye ayırdıklarını öğrendik bu onların kültürlerinin bir parçası diyebiliriz, bir de genelde yeni şeyler öğrenmekten ziyade aynı rutinde devam etmeyi seviyorlar hayatlarında.
Desteklerinden dolayı Okul müdürümüz Kemal AYDIN hocamıza çok teşekkür ederiz.''
Coronavirus
meb_iys_dosyalar/65/01/326258/dosyalar/2021_04/30234703_WhatsApp_Video_2021-04-30_at_13.45.30.mp4
Unsere Kulturkiste – eTwinning Projekt
Bu proje ülkemizde ve yurt dışında ikinci yabancı dil Almanca öğrenen öğrenciler ve bu dersi veren öğretmenler için oluşturulmuştur. Bu projede dil öğretiminin yanında öğrenilen bir dil ile bütünleşmiş bir yapı olan kültür öğrencilere aktarılması amaçlanmaktadır.
Proje ülke bilgisi, sanat müzik, önemli kişiler, yeme içme alanlarında tematik olarak belirli sürelere bölünerek planlanmıştır. Bu sürelerde öğretmenler öğrencileri için yol gösterici olacak ve çeşitli etkinlikler ve öğrenme adımları oluşturacaklardır. Öğrenciler göreve dayalı bir şekilde araştırma inceleme yoluyla bilgiye ulaşacak ve bunu akranlarıyla çeşitli platformlarda paylaşacaktır.
Ayrıca tüm proje katılımcılarının Web2.0 araçları, internet güvenliği gibi konularda bilgilendirilmesi için çevrim içi toplantılar organize edilecektir.
Katılımcı Profili: Yurt içinde ve yurt dışında ikinci yabancı dil olarak Almanca öğretenler ve öğrenenler
Yaş: 14-18
Diller: Almanca, Türkçe
Hedefler:
- Öğrencilerin yabancı dil becerisinin geliştirilmesi
- Öğrencilerin yabancı dil öğrenmeye güdülenmesi
- Öğrencilerin öğrenilen dilin kültürü hakkında bilgiye sahip olması
- Öğrencilerin e Twinning, Web2.0 araçları, internet güvenliği hakkında bilgi sahibi olması
- Öğretmenlerin ve öğrencilerin BT becerilerini geliştirmesi
Beklenen Sonuçlar:
- Öğrencilerin kendi kültürel öğelerini hedef dilde aktarması
- Öğrencilerin Alman Kültürünü öğrenmeleri
- Yabancı dile karşı olumlu tutum geliştirilmesi
- Akif Twinspace kullanımı ve e Twinning hakkında bilgi sahibi olmak
- Web2.0 araçları ve bilişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olmak
- Final ürünü olarak internet sitesi ve e Kitap
Aylık Çalışma Planı:
Aralık Logo afiş tasarım ve seçim. İnternet sitesi hazırlama, Twinspace düzenleme, Öğretmen , okul tanıtımları Ön test, Web2.0 araçları hakkında bilgilendirme kullanılacak araçların seçimi. Internet güvenliği hakkında bilgilendirme. Veli izin belgeleri ve veli bilgilendirme.
Ocak Almanya ve Almanca
Şubat Almanya'da Sanat
Mart Almanya'da önemli kişiler
Nisan Almanya'da yeme içme, geleneksel yemekler
Haziran Proje değerlendirmesi, son test, ortak ürünün derlenip yayınlanması.